• Kenny Saelens

Mijn allereerste triatlon

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021


11 juli 2021, eindelijk was het zover. Bro.go kwarttriatlon in Latem, Gent.


Voor de race


Gespannen, nerveus, zenuwachtig... allemaal woorden die passen bij hoe ik me die ochtend voelde. Gelukkig was ik niet alleen, zoals jullie kunnen zien waren we met 4 vrienden die samen deelnamen aan de triatlon.


Klaarmaken voor vertrek, alles nog eens checken... Yes, alles is mee, tot we vertrokken waren. Niemand had de parkingkaart mee...

Terugkeren naar huis, parkingkaart afdrukken en nu zijn we ECHT vertrokken.


Onderweg naar Latem (ongeveer 45' rijden) doelstellingen gezet, veel gepraat over hoe we dachten dat de race zouden lopen, waar we schrik voor hadden, wat we echt wel goed zagen zitten...


Toen we Gent naderden, reden op de autostrade de eerste auto's voorbij met racefietsen achterop. We waren niet de enigste die op weg waren naar Latem!


Aangekomen op de parking, alles uitpakken, aanmelden bij de startbewijzen, alles verliep super vlot! Big up voor de organisatie hier!


Rustig aan gingen we ons klaarmaken om naar de start te vertrekken. Al ons gerief in bakken om aan de wisselzone te plaatsen, laatste keer fiets checken en weg naar de wisselzone.


Na dat we alles klaarzetten aan de wisselzone namen we onze wetsuits en vertrokken we te voet naar de start van het zwemonderdeel, spanning (bij mij toch) kwam op z'n hoogtepunt!


Na ongeveer een kilometer wandelen met onze wetsuits in de handen kwamen we aan bij de start, na al die maanden training kon het avontuur eigenlijk van start gaan.


De race


Samen met 236 andere moedige atleten stonden we te wachten om het water in te gaan. Geleidelijk aan raakte iedereen in het water en konden we enkel nog wachten op het startschot.


Zwemmen


Om 15u, POEF! Het startschot weerklonk en wat iedereen had voorspeld kwam uit, de fameuze wasmachine. De start was enorm hectisch, iedereen vocht voor z'n plaats, ik verloor al snel m'n vrienden uit het oog, maar we waren vertrokken. Ikzelf had me voorgenomen om rustig uit het gewoel te starten, maar eens bezig ga je hier gewoon in mee.

Je zoekt je plaats tussen de zwemmers van je eigen niveau en van zodra we een 100 tal meter weg waren had iedereen z'n plaats gevonden.


Zwemmen is m'n zwakste onderdeel van de triatlon, maar toch had ik al snel het goede gevoel gevonden. Zonder mezelf op te blazen had ik een goed ritme gevonden waarvan ik dacht wel 1,5 km te kunnen volhouden. Samen met een 8 tal andere personen die dezelfde snelheid aanhielden waren we goed vertrokken.


Bij de eerste boei zat ik goed aan de binnenkant en bij het opdraaien van de laatste honderden meters zat ik ook goed aan de binnenkant van de boei. Daar begon wel opnieuw een klein gevecht om goed gepositioneerd te zitten, maar al bij al viel dit mee.


Snel vond ik opnieuw m'n goede ritme en in de verte zag ik de eerste atleten al het water uit klimmen. Het einde van de zwemproef was in zicht!


Zonder mij ook maar bewust te zijn van m'n tijd probeerde ik het water uit te komen. Nadat ik eerst nog weggleed op de bodem, kreeg ik hulp van de mensen aan de kant om me te helpen uit het water te komen.


Vrienden die al een triatlon hadden gedaan en m'n coach Arne hadden me gewaarschuwd, het eerste moment dat je uit het water komt en begint lopen naar de wisselzone zal je wat duizelig en gedesoriënteerd zijn.

En inderdaad, als ik uit het water kwam had ik het moeilijk om op gang te komen, maar door de mensen voor mij te volgen kwam ik toch terug tot m'n positieven.


1e maal in de wisselzone


Eenmaal aangekomen in de wisselzone was ik terug volledig gefocust en klaar voor de fietsproef.


Eerst en vooral m'n wetsuit zo snel als mogelijk uittrekken, mooi in m'n curver bak deponeren en snel wat afdrogen.


Alles stond mooi klaar om in goede volgorde aan te trekken.


Schoenen met m'n 6D Sports Nutrion gelletjes in, gelletjes onmiddellijk in m'n achterzak van m'n trisuit en 1 gelletje onmiddellijk opeten om te knallen op de fiets!


Naar mijn aanvoelen een vlotte wissel. Helm op, fiets aan de hand en lopen naar de start...


Fietsen


Aangekomen bij de streep waar we mochten starten met de fiets, het waarschijnlijk gekende probleem voor veel beginners...

Veel volk, allemaal staan ze aan de zijkant waar jij in je klikpedalen wil en natuurlijk net dan verloopt het moeizaam.


Na een 2 tal pogingen er toch in geraakt en ik voelde me direct klaar om te knallen!


Na een kleine kilometer de eerste persoon opgepikt en afgesproken om goed rond te draaien. Geleidelijk aan kwamen we met een klein groepje die goed ronddraaide. Telkens ik op m'n Garmin keek reden we rond de 42 km/u.


Hoe ik het fietsen ervaren heb? 1 woord: zalig! Super groep die goed draaide, goede verstandhouding en kilometer per kilometer pakten we andere groepjes terug of pikten we enkelingen op in ons groepje.


Veel volk langs de kanten en blijkbaar hadden we 1 van de favorieten bij de dames in ons groepje. Zeer veel supporters voor haar langs de weg, super gevoel en bij momenten zelfs kippenvel. Genieten geblazen!


Al snel zaten de 3 rondes erop en had ik het gevoel een hele goede tijd te hebben neergezet.


2e maal in de wisselzone


Bij het binnenkomen van de wisselzone had ik me voorgenomen om zoveel als mogelijk op adem te komen. Ook al liep het fietsen vlot, wanneer ik afstapte voelde ik wel hoe diep ik was gegaan.


Van rustig aan kwam weinig in huis. Door de adrenaline deed ik zo snel als mogelijk m'n loopschoenen aan en was ik klaar om te vertrekken.


Lopen


Bij de start van het lopen was ik nog steeds wat gedesoriënteerd, maar had ik het gevoel dat ik een goed tempo te pakken had.


Na enkele kilometers schoot het mij opeens te binnen. Tijdens het wisselen had ik niet meer gedronken en ook niets meer gegeten. Ik hoopte dat de zogenaamde "klop" niet zou volgen en probeerde een goed tempo te onderhouden.

Bij de bevoorradingen kon ik wel telkens water grijpen zo had ik nog iets van verfrissing.


In totaal waren er 4 looprondes langs het water, door een stuk bos en daarna door de straten met heel wat toeschouwers.


Ronde 1 verliep relatief vlot en aan een mooi tempo, maar halverwege ronde 2 kwam er dan toch een kleine "hongerklop".

Het tempo wat laten zakken, hartslag terug laten normaliseren en op karakter blijven lopen.

Mentaal was het moeilijk om te weten dat het nog ongeveer 6 km was, maar op karakter bleven we doorgaan.


Bij het begin van ronde 3 stormde Jelle me voorbij om te starten aan zijn 4e en laatste ronde. Dankzij enkele bemoedigende woorden kon ik m'n 2e adem vinden en terug een goed tempo vinden om de race uit te lopen.


Bij het ingaan van de laatste ronde voelde ik een soort euforie over me komen en kon ik het tempo opnieuw een heel klein beetje verhogen om goed te eindigen.


Bij de aankomst was er heel erg veel volk, (werd ik nog net gepasseerd door iemand die constant net achter me liep 😑) ambiance en sfeer. Zalig om mee te maken!


Ik kwam over de meet en het gevoel dat ik toen kreeg is moeilijk onder woorden te brengen. Euforie, blijdschap, fierheid... Een wedstrijd die je eigenlijk tegen jezelf onderneemt, tot een goed einde brengen gaf een fantastisch gevoel!


Daarna naar m'n familie & m'n vriendin die is gekomen met m'n zoontje maakte het plaatje volledig af. Bedankt om af te komen!


Conclusie


Na al die maanden training had ik nu eindelijk m'n kwart triatlon gelopen. Naar mijn gevoel had ik een goede tijd neergezet, maar de bevestiging hiervan moest nog komen van de tijdsregistratie.


M'n Apple Watch had spijtig genoeg niet alles geregistreerd (door m'n eigen fout), waardoor ik niet onmiddellijk m'n tijden kende.


Vooraf had ik getekend voor:

Zwemmen: 00:35:00

Fietsen: 01:15:00

Lopen (10km): 01:00:00


M'n uiteindelijke eindtijd, inclusief wissels is geworden: 02:37:44 !

Super tevreden met m'n tijd en nog meer met m'n tussentijden:


Zwemmen: 00:29:40

Fietsen: 01:05:29

Lopen (bijna 11km): 00:57:09


Meer tevreden kon ik niet zijn. Alhoewel er op veel vlakken nog winst te boeken is, ben ik zeer tevreden met de tijden van m'n eerste triatlon!


De smaak heb ik alleszins te pakken, op naar de volgende uitdaging City Triatlon @ Deinze.

See you there!


Kenny31 weergaven1 opmerking