• Kenny Saelens

Raceday Triatlon Deinze 111

Zoals beloofd, een raceverslag van mijn triatlon in Deinze. Eerst en vooral wil ik de organisator bedanken voor de piekfijne organisatie! Goeie signalisering, ruime wisselruimte, duidelijke inschrijving... Top gedaan!


PS: foto's helemaal onderaan het artikel!


Voorbereiding thuis:


Door m'n triatlon checklist was ik perfect voorbereid de avond voordien. Alles wat ik nodig had voor de triatlon lag klaar, van kledij tot voeding tot wat ik zou dragen voor en na de triatlon.

De ochtend van de triatlon zelf was ik hierdoor heel relax.


Wekker om 06u00 om toch zeker tijdig en rustig wakker te worden. Naar de winkel om wit toastbrood en terwijl naar de bakker voor m'n familie. Zo kunnen zij ook rustig opstaan, het is tenslotte zondagochtend.


Bij het thuiskomen gestart met het maken van m'n eerste ontbijt. Een pindakaas mugcake (recept volgt in een latere blog) en een flinke tas koffie om de dag te starten.


Hierna al mijn materiaal in een box verzameld en terwijl alles nog eens afgecheckt.

Alle bidons gevuld met water en 6D Sports Nutrion producten. Al m'n voeding verzameld en daarna staat alles klaar in de garage om te vertrekken.


Hierna tijd voor wat platte rust tot het gezin wakker is. Wanneer zij wakker zijn tijd maken voor wat quality time.


Om 09u30 is het tijd voor m'n 2e ontbijt. Wit toastbrood (niet getoast) met aardbei gelei. Ook al heb ik niet veel honger, probeer ik toch een 5 a 6 van deze boterhammen te eten. De ideale manier om m'n lichaam klaar te maken voor een stevige inspanning.

De nodige koolhydraten zijn binnen en we kunnen vertrekken richting Deinze!


Voorbereiding ter plaatse:


Bij het aankomen in Deinze was het wat onze weg zoeken, maar het was al snel duidelijk dat er meer dan voldoende parking was voorzien. Ons (Tijs en ikzelf) geparkeerd naast Jelle en beslist om eerst en vooral ons te gaan aanmelden en ons startpakket op halen.


Ook daar weer een vlotte afhandeling van de inschrijving & aflevering van de startpaketten.

Ondertussen hadden we ook een eerste stuk van het zwemparcours gezien en daar hadden we al gezien dat er heel wat wind stond.

Ons rustig klaargemaakt om naar de wisselzone te trekken, trisuit aan met wat warmere kledij er over, fiets- en loopgerei in de curver box en met de fiets naar de wisselzone samen met ons materiaal.


Aangekomen in de wisselzone snel onze plaats gevonden, alles klaargelegd volgens volgorde van sport. Gelletjes klaarleggen, helm klaar, fiets op een lage versnelling. De wisselzone was klaar om ons te ontvangen na het zwemmen.


Terug naar de auto waar we onze wetsuit konden aantrekken en van daar te voet naar de zwemstart.


Zwemmen:


Wanneer iedereen verzameld was aan de start kregen we het sein dat we het water in mochten. Het was geen "rolling start" dus iedereen moest eerst het water in om dan te starten. Bij de eerste stap in het water bleek al onmiddellijk dat het een stuk kouder was dan in Latem. Thank god voor wetsuits!


Wanneer we in het water lagen voelden we onmiddellijk dat we het eerste stuk (900m) stroming mee zou hebben, een garantie op een relatief snelle tijd!


De official begon af te tellen, 5-4-3-2-1 en weg waren we!


Het gebruikelijke trek en duwwerk bij de start wou ik wat vermijden dus ik was redelijk achteraan gestart. Om toch nog wat op te schuiven had ik besloten om snel te starten.


Na een 100 tal meter had ik mij dit al beklaagd. Ik voelde me niet echt comfortabel met het tempo en besloot om wat terug te schroeven. Onmiddellijk werd ik ingehaald door enkele zwemmers, maar er bleven er nog voldoende achter mij. Zo moest ik me toch geen zorgen maken om als laatste uit het water te komen!


Geleidelijk aan een goed en vlot tempo gevonden die ik makkelijk kon aanhouden en zo richting de 2e boei om daar te draaien en stroomopwaarts de laatste 100 meter af te leggen.


Bij het aankomen van de trap toch opnieuw moeilijk om hier heel "lucide" te blijven, gelukkig waren de vrijwilligers er om mij uit het water te helpen.


In looppas naar de wisselzone en terwijl m'n wetsuit uittrekken toen ik achter me hoorde: "sterk wi Saelens"! Blijkbaar was ik net voor Tijs uit het water gekomen. Sorry Tijs 😁


Wissel 1:


Bij het aankomen aan m'n fiets had ik veel moeite om m'n wetsuit uit te krijgen, dit leek wel eindeloos te duren.


Uiteindelijk wetsuit uitgekregen en in de box. Kousen aan, schoenen aan, helm & zonnebril aan en met de fiets aan de hand richting de start streep.


Fietsen:


Bij de startstreep dezelfde problematiek zoals in Latem. Niet onmiddellijk in mijn klikpedalen geraken, maar uiteindelijk na 2 pogingen was het 3e keer goede keer. In de klikkers en weg voor een kleine 96km solo op de fiets.


Mijn voornaamste bezorgdheid vooraf was hoe ik mentaal bijna 3u zou overbruggen zonder muziek, zonder vrienden die naast me fietsen. Gewoon m'n fiets en ik, onderweg voor 96km.


Bij het oprijden van het eerste stuk bleek onmiddellijk hoe hard de wind was opgekomen. Het eerste stuk van een dikke 12 km was constant beuken tegen de wind.


Ik had echter onmiddellijk het goede gevoel te pakken en leek wel "door de boter" te trappen. Vlot op het ligstuur en het eerste stuk kon ik onmiddellijk wat renners inhalen en met een goed gevoel aan het 2e stuk beginnen.


Me voorgenomen om met wind achter niet te hard door te trappen om toch m'n hartslag op een aanvaardbaar niveau te houden en dit lukte dan ook. Hierdoor konden enkele atleten me terug inhalen, maar hier had ik geen problemen mee.


Bij het oprijden van de markt werden we begroet door vrienden en m'n gezin, zalig! Top idee van de organisatie om ons daar iedere keer te laten passeren. Zalig gevoel om aangemoedigd te worden door vrienden en m'n gezin!


Bij het ingaan van de 2e ronde opnieuw gaan beuken tegen de wind, voelde ik nogal snel dat er iets niet klopte.


Bij het opdraaien van de weg, gaan platliggen op m'n tijdrit stuur en ik voelde onmiddellijk pijnscheuten in m'n lies, knie & bizar genoeg ook in m'n scheenbeen. We waren amper 30 km ver of de eerste keer opgeven kwam al voorbij in mijn gedachten.


Door de pijn trappen wind op kop en hopen dat het wind in de rug zou beteren.

Niets was minder waar, de pijn bleef aanhouden waardoor ik ook in het stuk met wind in de rug niet voluit kon gaan.


Hier heb ik een klein uur, tot aan km 60, last van gehad. Toen begon de pijn te milderen en kon ik opnieuw een goede cadans vinden en wat snelheid maken.


Ronde 3 dus beter aangevat dan ronde 2 en opnieuw vol goede moed om een goede tijd neer te zetten. Opnieuw wat renners teruggepakt die me in ronde 2 hadden gepasseerd.


Enige minpuntje was dat het opeens begon te regenen in ronde 3. Om te fietsen niet ideaal, maar de verfrissing deed enorm veel deugd!


Bij het ingaan van ronde 4 vol goede moed een versnelling hoger geschakeld om de laatste ronde snel te voltooien en zo onder de 3u te eindigen.


Of dit gelukt is, kan je terugvinden onderaan de post bij de statistieken 😉


Eenmaal aangekomen in de wisselzone, van de fiets en met de fiets aan de hand de wisselzone binnen.


Wissel 2:


Fiets terug aan het kader ophangen, fietsschoenen en helm af. Je helm vergeten af te zetten is blijkbaar nogal een vaak voorkomende fout aangezien de steward riep: vergeet je helm niet!


Snel de loopschoenen aan, Apple Watch & strava inschakelen en klaar om te gaan lopen!


Lopen:


In de eerste kilometer had ik het gevoel dat er niets zou lukken. Zonder te kijken op m'n horloge had ik het gevoel nog geen 6:00 per kilometer (10km/u) te lopen. Veel te traag voor een goede tijd.


Toen ik na een volledige kilometer keek naar m'n snelheid liep ik blijkbaar sneller dan verwacht.

04:00 per km!


Hierna besloten het tempo toch iets te verlagen, uiteindelijk moet er toch 10 km worden gelopen.


Het loopparcours was opgesplitst in 2 rondes van 5 km waar we na 2,5 km draaiden om dan terug richting stadscentrum te lopen.


Een heel goed gevoel tijdens het lopen, ik werd regelmatig gepasseerd door enkele lopers, maar kon zelf ook enkele lopers passeren.


Bij het terugkeren richting stadscentrum stond m'n gezin aan de kant te supporteren, zalig gevoel! Wanneer je echt moe en kapot bent zijn dit de momenten die je erdoor sleuren.


Bij het ingaan van de 2e ronde beslist om gewoon het huidige tempo aan te houden en als het kon, na het keerpunt nog wat te versnellen.


Bij het keerpunt gevoeld dat er wel nog iets in de tank zat en dus nog een klein beetje versneld en zo nog enkele lopers kunnen passeren.


De benen voelden super aan en ik had het gevoel dat een nieuw persoonlijk record op de 10 km zeker mogelijk was!


Bij het binnenkomen van het centrum en de laatste 100 a 150 meter riepen enkele vrienden: "nog een spurtje, dan ben je binnen in minder dan 4u!"


Meer had ik niet nodig, nog alles uit de benen geperst om binnen de 4u binnen te zijn!

Bij het binnenkomen over de finish stond de klok in het groot klaar met m'n eindtijd...


Einde van de race:


Binnengekomen volledig buiten adem na m'n laatste eindsprint en even volledig van de wereld. Weliswaar super euforisch. Als je ziet waar ik op conditioneel vlak stond een jaar geleden tegenover nu, dan is dit niet meer of niet minder dan een mooie prestatie.


De tijd doet er dan niet toe, enkel de prestatie. En daar was ik om het nog zacht uit te drukken, super trots op!


Na wat uit te blazen en wat te drinken en te eten, m'n registratiechip ingediend en m'n shirt gaan ophalen. Daarna de familie en vrienden opzoeken om te genieten van onze prestatie!


Dikke proficiat ook aan m'n mede triatleten!

Tijs, Jelle & Jorkin chapeau gasten!


Statistieken:


Wat was de doelstelling?

Zwemmen: 0:20:00

Fietsen: 03:00:00

Lopen: 00:55:00


Wat waren de effectieve tijden:


Zwemmen: 0:17:48

Fietsen: 02:47:14

Lopen: 0:49:49


Eindtijd inclusief wisselzones:


03:59:10


Net onder de 4u, heel erg tevreden!


Merci aan alle toeschouwers en organisatie!

Merci aan Arne, m'n coach om dit te helpen mogelijk maken: ga zeker z'n site eens checken!

Merci aan Tijs om zo vaak mee te gaan trainen 's ochtends vroeg!

Merci en misschien wel de grootste merci aan Ellen! Zonder jou zou dit alles niet mogelijk zijn!


Op naar de volgende uitdagingen!


Kenny98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven